Doporučená denná konzumácia potravín po ukončení 20-30 dňového liečebného hladovania (podľa Nikolajeva )
| Dni prechodu na normálnu stravu | ||||||
Druhy potravín
| 1 | 2-3 | 4-5 | 6-7 | 8-10 | 11-15 | 16-30 |
Šťavy -mrkvová, uhorková, jablčná, hroznová ….. | 500g | 1000g | 500g | 600g | – | – | – |
Ovocie strúhané
| – | – | 500g | 600g | 450g | 375g | 500g |
Mrkva strúhaná
| – | – | 250g | 600g | 300g | 200g | – |
Kefír, cmar, acidofilné mlieko, jogurt,…. | – | – | – | – | 300g | 400g | 600g |
Polievka zeleninová s ryžou (pohanka, krúpky) | – | – | 200g | 400g | 700g | 700g | 700g |
Med
| – | – | – | 40g | 60g | 60g | 75g |
Orechy (vlašské, lieskové, mandle, para, kešu……) | – | – | – | – | 70g | 100g | 100g |
Chlieb tmavý
| – | – | – | – | 100g | 300g | 400g |
Vinegret (zeleninový šalát)
| – | – | – | 300g | 400g | 400g | 500g |
Rastlinný olej (olivový, ľanový, konopný, orechový, ….) | – | – | – | – | 15g | 15g | 30g |
Kaša (pohanková, ryžová, krúpková, jačmenná, pšenová), s mliekom (vodou) | – | – | – | 150g | 200g | 200g | 200g |
Šaláty zo surovej zeleniny
| – | – | – | – | 400g | 400g | 400g |
Čerstvé maslo
| – | – | – | – | 20g | 20g | 20g |
iné
|
|
|
|
|
|
|
|
iné
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Šťavy (mrkvová,jablčná,hroznová ai.) sa prvý deň riedia napoly s vodou , druhý a tretí deň neriedené, 4.-5. deň sa je ovocie a mrkva ako pyré alebo jemne strúhané, 6.-7. deň musí byť kaša (pohanková, krupicová, ryžová, ovsená) riedka a musí sa dôkladne a dlho presliniť a požuť. Denný príjem si treba rozložiť na min. 5-6 príjmov (cca každé 2-3 hodiny) .
2. Šťavy sa pijú malými dúškami, musia sa vychutnávať, dôkladne presliniť, čo je veľmi dôležité.
3. Od 2.dňa možno medzi príjmom šťavy piť aj bylinkové , nesladené čaje.
4. Stravu od 10.-30. dňa možno kombinovať rôzne, s využitím potravín, ktoré máme po ruke. Pridržujeme sa rastlinnej a mliečnej stravy (nízkokalorické kefíry, jogurty) s najväčším obsahom vitamínov a minerálnych solí.
5. Nedostatok čerstvého ovocia možno nahradiť zodpovedajúcim množstvom konzervovaného alebo sušeného ovocia , ktoré je nutné ešte dôkladnejšie rozkúsať a rozžuvať.
6. Vinegret je výdatný zeleninový šalát z ruskej kuchyne.
VINEGRET, porcia 500g :
250g varených zemiakov, 100g surovej postrúhanej mrkvy, 80g varenej cvikle, 50g jemne nastrúhanej kapusty, 15g rastlinný olej, 5g surová cibuľa nakrájaná na malé kocky, čajová lyžička citrónovej šťavy .
HerbertSheltondoporučuje :
„ Strava po hladovaní môže pozostávať z ľubovolných dostupných potravín , ale po našom výskume sme dospeli k názoru, že najbezpečnejšie sú ovocné a zeleninové šťavy . Musia byť čerstvo pripravované. Pokiaľ stoja dlhšie, strácajú hodnotu a vitamíny, v dôsledku okysličovania. Koncentrované šťavy nie sú na začiatok prechodného obdobia vhodné.“
Ostražitosť pri diete po ukončení hladovania spravidla zodpovedá dĺžke periódy hladovania.